Journalism

Slentrer forbi

Dagens Næringsliv 1. juni 2016

 

Statsvitenskapsprofessor William Lafferty (DN 28. mai) har helt rett i at Ronald Reagan hadde betydelig mer politisk erfaring da han ble president i 1980 enn hva Donald Trump vil ha dersom han blir valgt i 2016.

 

Men professoren slentrer forbi spaltens sentrale poeng: Den rutinemessige nedvurderingen av republikanske kandidater gjør det vanskelig å skille mellom de kandidater som ordskiftets dørvoktere misliker og kandidater som er genuint uegnet. 

Det er vanskelig å forestille seg noen republikansk kandidat som NRK vil like godt nok til å likebehandle. Statskanalen har denne våren vist to underholdende dokumentarer, én om Trump og én om Obama. Den ene fremstilles som diabolsk og den andre som messiansk. 

Problemet er bare at mange amerikanere mener at Obama nok har vært gullende god for Goldman Sachs, men ikke dem selv. Og mange husker den stabile lønnsveksten nær sagt alle inntektsgrupper opplevde under en president som ble avskrevet i samme ordelag som Trump. Lafferty har i så måte et noe ahistorisk minne av Reagan. 

Da Ronald Reagan først forsøkte å bli president, i primærvalgene 1976 mot Gerald Ford, ble han i liberale medier fremstilt som en ondsinnet ekstremist som ville ta mat og ly fra USAs fattige og risikere kjernefysisk katastrofe gjennom å konfrontere Sovjet. Reagan '76 var faktisk litt 'Trumsk'.

I 1980, da Reagan beseiret Jimmy Carter avskrev Rockefeller-republikanerne Reagan ut som en tusset krigshisser som ble curlet til makten av lavskolerte idioter og religiøse ekstremister. Vi kan sikkert enes om at dette er i overkant harde ord mot mannen som ble en av USAs navngjetne presidenter. 

Og her ligger cruxet: Når jeg bruker «Peter og ulven»-analogien, er det fordi at også jeg er meget usikker på om Trump er noen Reagan: «Mye negativt er blitt sagt om Donald Trump, og mye av det som er blitt sagt, er sant. »

 

Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator