Journalism

Grisete angrep

Morgenbladet, 30. oktober 2009

Kulturkamp

I Marit Eikemos innlegg «Kulturkampens arme riddarar» proklamerer hun stolt at hun ikke forstår kulturkampen: «Kan nokon seie i klartekst kva dette handlar om»? Som den første som brukte kulturkampbegrepet om denne striden kan jeg jo svare. Eikemos mangel på forståelse er påtatt. Det sier mer om henne enn det gjør om hennes meningsmotstandere. Enten kan hun ikke lese, eller så vil hun ikke forstå. Hva kulturkampen handler om er blitt utpenslet i detalj av flere av de hun nevner – samt en del andre som hun ikke fant plass til å idioterklære.

Kulturkamp er en samlebetegnelse for det sterkt polariserte debattklimaet vi ser på en rekke debattfelt i dag. Kampen foregår langs fire hovedakser: justis, utdanning, utenriks og kultur. Tiden vil vise om det er et paradigmeskifte vi går igjennom. Hva som er sikkert er at det for første gang på lenge stilles spørsmål ved de etablerte sannhetene i samfunnet. Kulturradikalismens dogmer er under press. Det som er blitt undervist som selvforklarende sannheter, har vist seg ganske enkelt ikke å stemme.

Så noen ord om den sinte kvinnen som er grunnen til at jeg skriver her i dag. Eikemo fremstår som genuint usympatisk. Artikkelen formelig flommer over av ufinheter. Hun synes tydeligvis at anstendighet er noe man bare trenger vise dem man er enig med. Nedsabling av «kulturkampens menn» [anm.: «menn» er tilsynelatende et skjellsord i Eikemos vokabular] går over i et særdeles grisete angrep på Hanne Nabintu Herland, som først opplever å få hollywoodfruen Anna Anka hengt om halsen for deretter å få beskjed om at hun er et «nutcase» som «ingen» tar på alvor.

Hva Eikemo selv står for kommer frem i boken Mellom oss sagt, som handler om den fremmedgjøringen og isolasjonen en ung kvinne føler i dagens Norge. Prosjektet er på sett og vis ikke ulikt Michel Houellebecqs De grunnleggende bestanddeler. Men i motsetning til Houellebecq evner ikke Eikemo å se at noe av problemet ligger i de kulturradikale sannhetene som vi har arvet fra 68-erne. Hun har øyensynlig kommet opp med noe som er så stort at hun ikke klarer å få armene rundt det. Og i stedet retter hun sitt valne raseri mot dem som prøver å gjøre nettopp det. De som tenker nytt